Blod Svett Och Krita

18 juli 2007

TRÄNING ÄR TRÅKIGT, ELLER?


Sedan jag började planera min egen träning som ett sätt att finna ett pålitligt sätt att förbättra min klätterkapacitet har jag ofta fått frågor om hur man gör för att bli bättre på att klättra, vilka de bästa övningarna är, och liknande spörsmål. De som frågat har ofta fått höra om hur jag bygger upp en träningsplan och i många fall blivit antingen besvikna eller fått bilden av att mina inrutade planer säkerligen förtar det roliga i klätterupplevelsen. Detta har resulterat i att det finns gott om personer som har fått bilden av att träning för klättring kan delas i antingen tråkiga träningsplaneringar eller en mer upplevelseriktad livsstilssport utan regelbunden träning.


Varje gång jag såg en person rygga för idén att av behöva ruta in träningen tyckte jag att en majoritet tilltalas inte av hård träning och att det är roligare att bara komma till gymmet eller klippan då och då för att klättra lite och ha kul med vänner. "Folk vill ha färdiga lösningar och helst inte behöva ta i". Det finns säkerligen någon som håller med detta resonemang, men efter av att ha observerat många av de klättrarna jag kommit i kontakt med, tror jag att det är jag som missade poängen. Det finns, förvisso, en del klättrare som besöker gymmet sällan och väljer att klättra mer för skojs skull än som ett sätt att träna. Men de allra flesta klättrare jag ser tränar hårt, mycket hårt. De här utövarna klättrar så tunga leder/problem som möjligt varje dag och vill helst bli så starka som möjligt. Detta måste betyda att jag hade fel, många vill träna och anstränga sig riktigt mycket på varje pass, det mest motiverande de vet är att känna att de blivit lite bättre eller är nära att göra ett hårt projekt.


Jag tror att jag oftast har lyckats presentera klätterträning som en tråkig sak, med träningsplaner som mördar fantasin och upplevelsen med klättring, detta har troligen förstärk den vanliga föreställningen att all träning måste per definition vara tråkig och att man är tvungen att ge upp livsstilupplevelsen. Detta är givetvis fel och nu hoppas jag kunna berätta vad jag anser om träning för klättrare ur en helt annan synpunkt där man oftast har kul utan att man tränar så mycket hårdare än man brukar.

1 kommentar:

utomjording sa...

Givetvis kommer jag att läsa den här bloggen också!