Blod Svett Och Krita

18 nov. 2008

Boktips

PubMed

Den som har följt den här bloggen har säkert märkt att jag ofta ämnar några rader åt källhänvisning. Det är givetvis långt ifrån allt man skulle kunna rekomendera men jag vill inte trötta ut folk med långa listor med böcker och artiklar. Met detta i åtanke vill jag varna för att källhänvisningen inte är heltäckande. 

När jag skriver referenser handlar det om böcker som är lätttillgängliga och på ett trovärdigt sätt sammanfattar tidigare forskning och uppsatser. Dessa böcker innehåller alltid ordentliga referenser. Vill ni hitta mer detaljer kan ni leta där eller i PubMed. Tyvärr är den sistnämnda ett verktyg som är till för förskningsinstitutioner och andra användare som betalar dyra pengar för att få åtkomst till materialet. Privata personer hamnar mer eller mindre utanför kunskapsflödet. Ett bra tips är att gå till ett universitet (medicinsk/naturvetenskaplig bibliotek ger garanterad åtkomst), de lär inte neka åtkomst om man ber snällt.

Ur tidigare inlägg kan man se att jag ofta hänvisar till flera verk. När det gäller övningar och övningssystem finns det några jag har hämtat information ifrån men är  i många falltyvärr skrivna på spanska, vilket borde göra dem ointressanta för de flesta läsare av en blogg på svenska. Anledningen till att jag hänvisar till dem är att man inte ska tro att jag hittar på saker och ting. Jag har försökt övertyga en av författarna (David Maciá) att översätta åtminstone en av hans böcker, men det ser inte ut som att det kommer att bli av på länge.

En bok som innehåller en stor mängd övningar är The Self Coached Climber 
Bokens 6 första avsnitt är unika i klätterlitteraturen enligt min åsikt. Där behandlas Teknink, balans och rörelse på ett sätt som ingen annan tidigare har gjort, dessutom ges 31 övningar för träning av dessa moment, alla dem återfinns även i filmklipp i medföljande DVD. Tyvärr verkar det som att författarna själva inte inser hur viktigt det är med periodisering och andra halva delen av boken är som bäst en ofullständig handledning i basal sportfysiologi. Man befinner sig i samma läge som när man har läst andra klätterböcker, man har fått många bra tips men får inget redskap att placera dem i ett träningsprogram.  Trotts missen med priodisering är den här boken ett måste för den som vill förbättra sin teknik. Jag kommer att hänvisa till The self coached climber rätt ofta och utveckla ett system att anväda deras övningar under träningens olika faser.

En annan bok jag har hänvisat till och kommer att fortsätta arbeta med är Periodzation, Theory and Methodology of Training av Tudor O. Bompa. Boken behandlar inte någon speciell idrott utan ger en generell idé om periodisering. Som så ofta inom sport är Bompas idéer inte heltäckande och det finns områden där hans kunskap har blivit lite föråldrad, men boken är fortfarande en av de mest kompletta  i ämnet. En nackdel är att det kan vara lite svårt att förstå delar av innehållet om man inte har läst åtminstone grundläggande idrottsfysiologi. 

Vill man få översiktlig kunskap om idrottslära, kan man läsa Idrottens Träningslära av C. Annerstedt och A. Gjerdset. 
Boken går igenom sport och träningslära som helhet vilket ger både styrkor och svagheter. För det första handlar inte det om klättring (inte Bompas bok heller) , dessutom är boken begränsad i detaljrikedom pga dess storlek. Hade de försökt att skriva heltäckande skulle de nog ha blivit ett mycket stort antal band att skriva. Fördelen med bokens upplägg är att den behandlar de punkterna som de flesta idrotterna har gemensamt sedan är det upp till var och en att exrahera informationen som pasar ens idrott bäst. 

Det finns andra böcker och uppsattser men jag kanske får lov att tipsa om de vid ett senare tillfälle.

P.S. Den observanta läsaren har kanske märkt att jag länkar ofta till addlibris.se Detta betyder inte att jag har något försäljningsavtal med siten.  Min filosofi i frågan är att leta tillgänglig information om böckerna jag tipsar om och lägga upp länken till de billigaste jag hittar. Man kan t. ex hitta Idrottens träningslära på Sisu idrottsböcker men om man inte är medlem kostar den lite mer. Tipsa gärna mig om ni hittar något billigare så ändrar jag länken D.S

Inga kommentarer: