Blod Svett Och Krita

13 juli 2012

Världscup Nr 1 Chamonix

Den långa väntan är äntligen över. Det har varit ett mycket, mycket intressant år hittills för Matilda. En gammal muskelbristning Matilda ådrog sig i ryggen vid ett fall när hon sprang i Montserrat (utanfö Barcelona) i september förra året, gjorde sig påmind under hösten och olika sjukdomar har gjort träningsåret svårnavigerat. Inte direkt en dröm om man får uttrycka det så. Trotts allt har Matilda fått de resultaten som planerades för 4 år sedan. Det har frågats en del om hur ett sådant år kunde leda till sådana resultat. För mig är svaret enkelt, Matilda har tränat massor, medvetet och med höga personliga ambitioner under så många år att hon har byggt en riktigt solid grund att stå på. Inget händer av en slump.

Igår var det dags för årets första världscupstävling i lead franska Chamonix. Två leder som tolv tjejer och där Matilda var ett par move ifrån toppen på led nr 2 och toppade led nr 1. En mycket stark insats som för henne vidare till semifinalen idag, för första gången för henne. Hon såg ut att njuta av klättringen och må prima, vilket gör att målet för den här tävlingen redan är uppnått. Semifinalen blir en spännande historia.

Bland killarna har Sverige inga representanter. Tyvärr är vi fortfarande utan landslagsledning för seniorerna och bristen gör sig påmind. Pappa Anders Söderlund agerar tävlingsledare för Matilda även den här gången, vilket nog de ansvariga i förbundet är oerhört tacksamma för. Annars var det inga större överraskningar. I likhet med tjejernas kategori var lederna kanske inte det svåraste i en världscup, men de gjorde gott och väl sitt jobb. Alla som brukar gå vidare gjorde det och semin blir nog en hårdare historia. För mig som också följer spanjorernas klättring fanns en skön överraskning i och med att 23-åriga Victor Esteller, som hittills har haft svårt med internationella tävlingar, toppade bägge leder y mycket god stil. 

Sasha Di Giulian bland tjejerna och Jakomb Schubert alt Shawn McColl eller Ramonet bland killarna verkar ha de största chansen, men tävlingen är öppen tills sista klättraren har gjort sitt så spänningen är nog garanterad. Din dos finns att hämta på http://ifsc.tv/ från kl 13:30 idag. 

Sist tänkte jag skriva lite om Speed, en gren som många gärna pratar skit om, förstås oförtjänt. Av de ca 10 000 åskådare (!!) som samlades i torget i Chamonix var det nog många kvar när de mänskliga raketerna avgjorde tävlingen igår natt.  I killkategorin vann Stanislav Kokorin över Danylo Boldyrev (Yaroslav Gontaryk fick bronset). För tjejernas del var Aleksandra Rudzinska som var snabbast i en final mot Alina Gaydamakina. Natalia Titova knep bronsen framför Yuliya Levochkina i en bronsmatch som avslöjar att det finns lite mer än bara fart i den här otroligt spännande grenen. Levochkina hade nämligen slagit världsrekordet två gånger under tävlingens gång, men misstag i semin och i brinsmatchen lämnade henne utanför pallen.

Här är en video med finalerna för speedtävlingen (över en timma lång...). En gren som borde njuta av mer uppmärksamhet även här i Sverige.


Inga kommentarer: