Blod Svett Och Krita

29 dec. 2012

Vilket år!

Matilda Söderlund klättrar till en 6e plats i VM finalen


Det har varit ett tag sedan jag uppdaterade bloggen sist, en vana kan man tycka. Inte så dålig heller med tanke på att man ska behålla hälsan med.

Det tredje utlovade inlägget om fingerstyrka med Eva Lopezs system kommer men till dess tänkte jag summera lite något jag har sysslat med de senaste 18 månaderna. För knappt två år sedan  kontaktade mig min gode vän Peter Serlachius å Solna Klätterklubbs vägnar om jag kunde tänka mig att tillsammans med Tobbe Olsson, honom och Björn Höft (ordförande i Solna KK) leda en tränings och tävlingssatsning för både juniorer och seniorer. En tränare i form av kompetenta och mycket engagerade Harry Denanto kom in lite senare i bilden och ansvarar för träning med de yngsta 3 ggr i veckan.   Efter en hel sommar samtal och väldigt mycket arbete gav vi form åt vad vi idag kallar Solna Climbing Team. Det handlar om totalt ca 20 personer mellan 14 och 36 år som sysslar med allt vad klättring kan innebära både inne och ute.

Min roll i det hela är att planera all klätterträning och se till att den sportsliga utvecklingen följer en röd tråd med ansvarsfull, hälsosam och utvecklande träning från ungdom till elit. Tobbe hjälper till med sin långa erfarenhet och kunnande medan Peter och Björn tillsammans med klubbens kassör, Mikaela sköter allt annat, inklusive kontakter med sponsorer mm.

Jag brukar se till att sammanfatta det positiva som de jag tränar har åstadkommit och se till att fira det lyckade och för en stund lägganalyser, program och annat åt sidan. Här kommer en liten sifferkrönika  med de kanske mer uppseendeväckande resultaten som inte alltid syns i klättermedia. Med reservation för att jag kan ha missat en del saker med tanke på allt som fanns att kolla igenom :-) (detta är inte heller någon ranking eller liknande, bara en slarvig resultatlista lite huller om buller).

Matilda Söderlund
Världscup 8 i Chamonix, 11 i Briancon 6 i VM. Ute: 2 st 8c, 4 st 8b+ (2 flash), 7 8b (3 onsight). 10 st 8a+ (5 onsight och 1 flash), allt annat onsight eller flash.

Daniel Andersson
Världscup 51 i Log Dragomer, 20 i Wien, 35 i Innsbruck, 45 i Munchen, 37 i Paris. Ute 3 st 8a och en 8b boulder.

Robert Rundin
Världscup 35 i Log Dragomer, 71 i Wien, 33 i Innsbruck, 61 i Munchen. Ute: flera 8a boulders.

Daniela Ebler
44 i Innsbruck, 29 i Munchen, 37 i Paris (en jäkla utveckling med tanke på att detta var hennes "prova på" år i VC) . Ute, ett antal problem problem upp till 7b+

Anna Gärdsmo (16)
11 i europacuppen för juniorer Edinburgh, 21 i Linz, 5 i Imst, 22 i Junior EM i Gemozac, 14 i Kranj, 1a i JNM och SM. Ute boulders upp till 7a+

Fredrik Serlachius(14)
20 i europacuppen för juniorer i Grindelwald (boulder), 22 i  Europacupen för juniorer i Imst, , 8 i Kranj. 9 i  JEM i  Gemozac  (lead). 2 i JNM lead. Ute 3 st 8a boulders (på en helg) samt  en 7c 5 7b+ och 4 7b. Leder 2 st 8a (8b led inomhus)

Sara Engquist (18)
3a i JNM Lead, 2 I JSM bouldering,  3a I SM Lead, 3a I Sverigecupp för juniorer  13/10

Olle Ringstedt (14)
3 i JSM, 3a I Sverigecupp för juniorer  13/10, 37a i Europacuppen för juniorer i Kranj.
Ute 2st 8a leder och 7b+ boulder (8b led inomhus)

Johanna Sörbom (18)
2a i JNM, 2 i JSM bouldering, 2 i Sverigecup  Junior  Lead 13/10, 2 i Sverigecup  Junior  Lead totalt

Fredrik Wallebo (19)
1a i JSM i bouldering, 1a i totala Sverigecuppen för juniorer.

Filip Hofmann
Från 7a+ till 8a boulder och från 7b  till 8a+ led.

Alex Hermansson
Från 7a+ till 8a boulder och från 7b  till 8a+ led.


Joakim Rundin
Från 7b till 7c boulder, även 7c led.

I övrigt finns det ett gäng juniorer som kanske inte är fullt synliga men som har haft en mycket fin utveckling. De som hade mindre vana har gått från 6b till 7a/+ på ett år vilket för mig är lika bra utveckling som för de mer kända i gruppen.

Utanför Solna Climbing Team finns även Östersundsmaskinen  Geir Söderin som jag har tränat i ca 2 år och som jag ganska snabbt sförsökte motivera lite mer för leder än tävling med tanke på hans potential (tävlingsbiten borde börja bli aktuellt igen om han känner för det)
Geir fick ihom en 71 placering i VM ( av 99 tävlande, förkyld och med  hög feber…). Ute 8c+, flera 8c, 4 8b+, ett flertal 8b (5 st onsight), 5 8a+ (3 onsight och 1 flash), det mesta annat onsight eller flash. 8b boulder X 2 och många riktigt coola klättrade leder och riktigt intressanta projekt .

Ny i år i Solna är Anja Hodann som har bestämt sig för att göra en rejäl satsning på världscupen 2013 och om allt stämmer kan göra en mycket spännande säsong. Om inte annat bådar hennes comeback extremt gott med klättring på högsta nivån. Anja är ett mycket välkommet tillskott i teamet, inte minst med hennes unika erfarenhet som aktiv på toppnivå under många år.

Det händer förstås mycket mer under 1,5 år i en sådan grupp. Vi har hunnit avverka någon miljon move tillsammans, en massa tävlingar, ett oförglömligt VM i Paris, en vecka i Fontainebleau med 20 av de 23 aktiva, kontakter med ledande tränare i andra delar av världen och många nya människor som knackar på dörren på alla nivåer.  Det finns inte riktigt plats för en sådan krönika så vi får se vad som kommer fram under resans gång..

Jag kanske kan sammanfatta med att vi har haft kul och klättrat massor. Vad mer kan man vänta sig för 2013? 

Jo, mer, mycket mer… :-)

Inga kommentarer: