Blod Svett Och Krita

20 maj 2015

Statement

Bild från www.climber.co.uk


När herr Moon kom till stan hade jag något viktigt att göra så jag var tvungen att missa när han drog berättelsen om sig själv. Nu minns jag inte vad var det som var så viktigt att jag var tvungen att missa chansen att fråga banditen själv om vad som gick fel med graderna på Moonbrädan. Nu är skadan skedd och sannolikheten att jag skulle träffa mannen med Goretexsenor (om du inte fattar galoppen är du för ung eller för gammal) och fråga är rätt liten. Och det kanske är lika bra.

Full av ånger gick jag till Fjällsport några dagar senare bara för att möta en leende Lars Carlbrand som förnöjd berättade några detaljer kring eventet och diverse äventyr i Utby (gubben kan tydligen klättra fortfarande). Hur som helst var jag bara tvungen att köpa Moons biografi så jag pungade ut guldet och gav mig iväg för att redan under kvällen börja läsa boken.

Jag har läst en del biografier i klätterbranschen och vilken jag än läser kan jag inte låta bli att jämföra med mina favoriter Nanga Parbat Pilgrimage, som är Hermann Buhls biografi (om du behöver googla är du för ung) och Lynn Hills (behöver du googla är det nog inget du ska erkänna). Det är de enda jag riktigt gillat hittills och de jag har i bakhuvudet när jag läser en ny. Fråga inte varför.

Moonbiografin är bra, väldigt bra. Inte för att berättarstilen skulle vara nyskapande men det kanske inte var poängen. Moons biografi, av Ed Douglas, är berättelsen om allt vi fick uppleva på distans via tidningar, filmer och folk som sade sig ha mött honom och hans kumpaner. Har man sett "One Summer" och "The real Thing" är det svårt att inte dras med i en beskrivning som i mitt fall är den första av sin sort där jag kan relatera till i stort sett allt. Tidpunkterna, lednamnen, kontroverserna, och historierna kommer till liv för att i många fall bekräfta vad man hade läst eller hört, eller i andra dementera sådant som bara var påhitt och fantiserade anekdoter.

Den här är en bok som berättar om en del av sportklättringens tidiga och hittills snabbaste utveckling och någon sorts guldålder. En tid som alla som plockat på sig en 4 i åldersregistret kommer att känna igen från första till sista sida. Köp den, den är värd varenda slant.

Och JA, måste du googla Agincourt, eller Maginotlinjen BEHÖVER du läsa boken.

Inga kommentarer: