Blod Svett Och Krita

2 juni 2015

Finalerna i Toronto

Två dagar sent och med lite mer sömn i kroppen kan jag äntligen skriva några rader om finalen i den  bouldervärldscupen i Toronto.

Inför den avgörande omgången och med flera favoriter ur tävlingen var det en intressant final man hade att se fram emot vid midnattstid i söndags.
Finalisterna på tjejsidan var ju trotts allt några av de starkaste klättrarna för tillfället. Noguchi, Puccio, Wurm och Sthör har klättrat fruktansvärt bra tidigare i höst/vinter och tävlingen lovade att vara mycket jämn och spännande. Killfinalen såg ut att bli en relativ lätt sak för förhandsfavoriten Ondra, som har under de två sista åren visat varför många anser honom vara världens bästa sportklättrare och tävlingsbouldrare. Fuji, Chon och Bonder har ju presterat fina resultat men ingen har visat resultat i samma klass som Adam.

Totalt var det tre fransmän, en tjeck, en amerikan, en japan och en korean i herrfinalen. Två österrikiskor, en tyska, en fransyska, en japanska och en amerikansk tjej utgjorde hela startfältet. Mer fransk deltagande i en final får man i alla fall leta efter.

Finalproblemen för herrarnas var både tunga och teknisk svåra även om något tråkiga att titta på medan de tävlande klättrade (ja ja, smaken är som baken, jag vet). Det visade sig dock att bygget blev en klockren satsning från ledbyggarnas sida. Ingen gjorde alla problem men räknat till antalet toppar, försök och zonpoäng blev det tät men stegrad skillnad i resultat mellan de tävlande.
Totalt sätt var det undan för undan Alban Levier, som redan hade gjort bra insatser i de franska mästerskapen men som var tämligen okänd fram tills nu, som stadigt klättrade problem efter problem och tog förstaplatsen före en också rätt okänd Nathaniel Coleman som fångade slutgreppet på lika många problem som fransmannen men med totalt tre extra försök. Ondra gav inte lika stark intryck som vid tidigare tävlingar och trots starka klätterinsatser fick bara ihop 2 toppar, lika många som Kokoro Fuji men på ett försök mindre. Detta avgjorde pallplaceringarna.

Resultat i Herrklassen


På damsidan var det egentligen inga större överraskningar. Stöhr, Noguchi och Wurm klättrade mycket stabilt och gjorde en tydlig skillnad mellan dem och Puccio, Saurwein och Le Neve. Puccio är sannolikt den starkare av som tävlade i söndags och verkar starkare för varje år, inte minst utomhus, men hon har inte gjort lika stora framgångar på den tekniska och taktiska sidan som fysiskt sidan, något som straffar sig i elittävlingar.

Rsultat i damklassen

En detalj som retade tävlande, publiken och som kommenterats en del på nätet är en ”ledbyggarmiss” på problem 1 i damklassen. De sista movet krävde att man gjorde ett fotbyte för att kunna matcha händerna i slutgreppet, men samtidigt slutade den markerade klätterområde tvärt på en sida som klättrarna omöjligen kunde se och var tvungna att memorera. 4 av 6 tävlande klev förbi gränstejpen och in i det förbjudna området och fick därmed upprepa sina toppförsök, något som kan Le Neve inte lyckades med, och som sannolikt vägde mycket tungt under resten av tävlingen. Hon tappade alla chanser till pallplacering redan när hon inte kunde toppa andra finalproblemet.

Det är inte kutym att problemens svårighet avgörs av just tejpningen, det känns ju fel klättermässigt. Samtidigt är det upp till ledbyggaren att avgöra på vilket sätt svårigheten ska bestämmas och i det här fallet hade ledbyggarna regelverket helt på sin sida. Klättrandet ska testa lika mycket fysiska, tekniska och taktiska egenskaper, och Wurm visade att hon kunde hålla ihop helheten genom att flasha problemet. I slutändan blev det en superb Stöhr som stod på pallen och det var inte mer än rätt om ni frågar mig. Jag hade förhoppningar om att Puccio, som kämpat så hårt de två senaste säsongerna, skulle kunna ta hem guldet, en hon får en ny chans om bara 3 dagar, för då är det dags för nästa världscup i Vail, USA.

Kolla i länken nedan om du missade finalen.Då jag är på resande fot kan det hända att jag inte kan skriva något om tävlingen i Vail, men klicka gärna på länkarna för semifinalen respektive finalen nedan och titta på den garanterat fina tävlingen.

Livesändning för semifinalenLivesändningen för finalen


Inga kommentarer: